Lader bilen mindre enn forventet? Da har du nok feil kabel!

Hvorfor 16A og 20A 3-fase ladekabler er en dårlig investering (og hva du bør velge i stedet)


Elbilmarkedet er i stadig utvikling, og det samme gjelder ladeteknologien. I dag er det fristende å spare noen kroner på en rimeligere ladekabel, men å velge en 16A eller 20A 3-fase kabel kan vise seg å være en dyr feil på sikt. La oss se hvorfor.

IT-nett: Utfordringen med lavere ampere

IT-nett det mest vanlig i mange områder, spesielt eldre boliger og hytter. (ca. 70% har IT-nett i Norge) Disse nettene har ikke en dedikert nøytralleder, noe som skaper utfordringer ved 3-fase lading med lavere ampere. For å oppnå balanse må en av fasene fungere som en midlertidig nøytralleder, noe som fører til økt belastning på denne fasen.

Konkret betyr det at en 16A 3-fase kabel på et IT-nett kun kan levere rundt 3,6 kW, mens en 20A kabel gir ca 4,6 kW. Dette er betydelig lavere enn det mange moderne elbiler er i stand til å håndtere, og ladingen vil ta unødvendig lang tid.

TN-nett: Der lavere ampere kan fungere

TN-nett, som er standarden i de fleste nyere bygg, har en dedikert nøytralleder. Dette åpner for å utnytte potensialet i 16A og 20A 3-fase kabler fullt ut.

Oversikt over ladeeffekt

Maks ampere i:1-fase (TN-nett)3-fase (TN-nett)
16A3,6 kW11 kW
20A 4,6 kW14 kW
32A 7,4 kW22 kW *(7,4 kwh)*Med 1-fase 32 amp kabel ved bruk i 3-fase nett.


Anbefalingen: Invester i en 32A 3-fase kabel eller i det minst en 1-fase 32 ampere kabel.

Selv om det kan være fristende å spare penger på en lavere ampere kabel, er det en kortsiktig løsning. Med den raske utviklingen innen elbiler og ladeteknologi, vil du mest sannsynlig angre på valget ditt i fremtiden.

En 32A 3-fase kabel gir deg fleksibilitet til å lade på både IT- og TN-nett med maksimal effekt, og du er godt rustet for fremtidige elbiler med høyere ladekapasitet. Det er en investering som vil lønne seg i det lange løp.

Kort om IT- og TN-nett

  • IT-nett: Vanlig i eldre installasjoner, ingen dedikert nøytralleder.
  • TN-nett: Standard i nyere bygg, har en dedikert nøytralleder.

Digitus Nordic skal være din rådgiver når det kommer til ladeprodukter til elbil!

Hvordan gjøre en "ikke" smart hjemmelader - smart